Plastik sanayicilerini sevindiren gelişme

    Plastik sanayicilerini sevindiren gelişme
      Poex

      17 Şubat 2015 tarihinde yayınlanarak plastik sanayicilerinin hammadde ithalatını zorlaştıran Tebliğ, sektörel örgütlenmelerin yaptığı görüşmeler neticesinde yeniden revize edildi. 4 Mart 2015 tarihinde yayınlanan Tebliğ değişikliği ile sanayiciler tarafından istenilen tam olarak yerine getirilmese de sanayicilerin gümrük sorununu çözdü.

      17 Şubat 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/3)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/27) ile plastik sanayicilerine hammadde ithalatında orijinalliği kanıtlama zorunluluğu getiren uygulama kısa sürede gümrük kapılarında yığılmalara yol açmış, hammaddesini içeriye çekmekte geciken firmaların maddi kayıplara uğramasına sebep olmuştur.

      Tebliğe göre, ithalatçıların getirdikleri orijinal ürünün, orijinal olduğunu kanıtlaması istenmekte, gümrüğe gelen hammaddelerden örnek alınarak akredite bir kuruluş tarafından orijinal olduğunun belgelenmesi gerekiyordu.
      Bu tebliğde meydana gelen değişikliğin sebebi ise Petkim tarafından açılmış olan, tebliğin beyan sistemine ilişkin hükümlerin iptali davasıdır. Ekonomi Bakanlığı da bu karar uyarınca 17 Şubat 2015 tarihinde tebliğ değişikliğine gitmiş, ancak ortaya çıkarılan yeni tebliğ sektörün işleyişini felç eden bir hale bürünmüştür.

      Hammadde ithalatında fiziki olarak uygulanması mümkün olmayan bir denetim sisteminin getirilmesinin mantığa aykırı olduğunu ifade eden Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV)’nın Ekonomi Bakanlığı’nda yaptığı görüşmeler, ve  sektörün ilgili diğer kuruluşlarının da ilgili bakanlıklar ve kurumlar ile yaptıkları görüşmeler sonuç vermiş, 4 Mart 2015 tarihinde yayınlanan, Resmi Gazete’de yer alan Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yürürlüğe girmiştir.

      Türk Plastik Sanayicileri, Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu yaptığı açıklamada; “Buruk bir sevinç içindeyiz. Tebliğ ile ilgili çalışmaların neticelenmesi ve mağdur meslektaşlarımızın mallarını çekecek olmalarına sevinirken, 17 Şubat 2015 tarihinden önceki tebliğdeki gibi ithalatçı beyanına dayanan sisteme dönmek adına da çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi. Eroğlu açıklamasında, esas çözümün 17 Şubat öncesi gibi Beyan esaslı ürünlerimizi çekebilmektir. Bu sebeple Danıştay 10. Dairesi’nin 2014/3567 sayılı kararıyla ilgili Ekonomi Bakanlığımızın temyiz başvurusuna her türlü belge ve bilgi ile destek olacağız. Yeni tebliğ ile gümrüklerde mağdur olan sektör mensuplarımızın mallarını çekmesini sağlayacağı, eski tebliğde yer alan akredite kuruluştan test şartını ortadan kaldırması, Sınır Gümrük İdaresi’nin bulunduğu ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yerine ilgili gümrük idaresinin bulunduğu ilin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden “Kapsam Dışı Yazısı alınabilmesi” açısından eski tebliğe göre önemli aşamalar kaydedildiğini ifade etti.

      Eroğlu, eski tebliğde her parti malın akredite laboratuvarda teste gönderilmesi söz konusu iken, yeni tebliğde Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün malı, ihtiyaç duyması halinde, gümrük laboratuvarlarında veya uygun göreceği diğer laboratuvarlarda analize gönderecek olması, üreticiden veya ihracatçıdan bu maddelere ilişkin olarak alınan fatura, Üretici Belgesi ve ekinde analiz sertifikası ile “Kapsam Dışı Yazısı” alması belirtilmiştir. Ancak hala masraf, zaman kaybı ve darboğazlar devam etmektedir“ dedi.

      Tebliğ ile ilgili yazılı açıklamada bulunan Petkim’in ithal plastik hammadde temininde yaşanan sıkıntılarının Petkim kaynaklı olmadığını ifade ederken, 17 Şubat 2015 tarihli Tebliğin alt yapısı hazırlanmaksızın yayınlanmasının karışıklığa ve gümrük kapılarında yığılmalara sebep olduğu ifade edildi. Açıklamada, “Petkim tarafından ilgili makamlara sunulan çözüm önerisi olarak “ithalatçı firmalar yurtdışındaki üretici ve/veya ihracatçılardan aldıkları hammaddelere ilişkin ‘analiz sertifikalarını’ beyan etmeleri ve Türkiye’ye girişte de bu ürünler karışık olarak gümrük veya diğer laboratuvarlar tarafından kontrol edilmesi” şeklinde olduğu ve uygulamanın nasıl işleyeceği ile ilgili tavsiyelerde bulunulmuştur, denildi.

      Yeni tebliğin yayınlanmasından sonra konuşan TBMM Sanayi Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, plastik ithalatına ilişkin ürün güvenliği ve denetiminde yapılan değişiklikle her ürünün analiz zorunluluğunun ortadan kaldırıldığını belirterek, “Her üründe ayrı ayrı ‘bunu test edin’ derseniz, sanayicinin, ihracatçının işini engellemiş oluruz” dedi. Üretimlerinde ithal hammadde kullanan sanayicilerin getirdikleri ürünü gümrükten çekemediklerine ilişkin komisyona şikayette bulunduklarını anlatan Mazıcıoğlu, bunun üzerine Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ve bakanlık yöneticileriyle görüşmeler yaparak, girişimlerde bulunduğunu belirtti. Mazıcıoğlu, “Sanayicilerimiz hammaddeyi gümrükten çekemediği için fabrikalarını, makinalarını kapatmak zorunda kaldı” diye konuştu. Mazıcıoğlu, “Tebliğin yanlış anlaşılmasından dolayı üretici zor durumda kaldı. Önemli olan yanlıştan dönülmesiydi” dedi. Tebliğ değişikliğiyle, her parti malın akredite laboratuvarda teste gönderilmesi zorunluluğunun kaldırıldığını, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün ihtiyaç duyması halinde analiz yapılacağını belirtti. “Ülkemiz üretmek zorunda, ihracat yapmak zorunda. Biz de Sanayi Komisyonu olarak her zaman sanayicimizin emrindeyiz” açıklamasında bulundu.

      4 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Çevrenin Korunması Yönünden Kontrol Altında Tutulan Atıkların İthalat Denetimi Tebliği (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/3)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Ürün Güvenliği ve Denetimi: 2015/28) için tıklayınız.

      ZİYARETÇİ YORUMLARI

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      BİR YORUM YAZ